Katja Lihtenvalner: Grčka učinkovito obmanjuje

Katja Lihtenvalner
2 min readOct 24, 2022

--

Novo povjerljivo izvješće Europske unije o Frontexu navodi ozbiljna kršenja prava migranata u Grčkoj. Iznenađuje li to, kakva je uloga Frontexa u Grčkoj?

Nikakvo iznenađenje! Ilegalni pushbackovi (ilegalna protjerivanja, op. a.) u Grčkoj su elephant in the room (“slon u sobi”, važna tema koju svi znaju, ali izbjegavaju o njoj govoriti, op. a.). Svi sve vidimo i znamo, samo grčka vlada stalno odbacuje te optužbe, unatoč vrlo jasnim dokazima. Frontex pomaže agresivnoj protumigrantskoj politici EU-a i grčke vlade, i obratno. Ništa se tu ne događa bez konsenzusa. Izvješća o ilegalnim protjerivanja migranata poznata su već dvije i pol godine.

Kako državni aparat funkcionira po pitanju ovakvih kršenja ljudskih prava?

Grčka je posebno učinkovita u obmanjivanju i okrivljavanju drugih, a nije se voljna osvrnuti na vlastite postupke i odgovornost. Izvješće EU-a o Frontexu otkriva i lažna izvješća grčke obalne straže europskim institucijama kako bi se uskratile otvorene operacije udaljenja ili vraćanja izbjeglica. Otkrivene su i zapovijedi grčke obalne straže nadzornim zrakoplovima Frontexa da promjene smjer kako se ne bi zabilježile ilegalne operacije. Grčka opovrgava takve tvrdnje, a s druge strane koristi pushbackove za političke igre s Turskom. Primjerice, nedavno su na rijeci Evros 92 muškarca bila gola prisiljena prijeći grčku granicu s turske strane. Grčko ministarstvo priopćilo je kako “Turska nastavlja otvoreno iskorištavati migrante, kršiti ljudska prava i međunarodno pravo”.

Grčka je odustala i od progona svojih paravojnih postrojbi i državljana koji su, moguće, umiješani u zločine u Srebrenici, što je tema koju ste i vi istraživali. Što stoji iza takve odluke?

Grčke pravosudne vlasti kažu kako nemaju dovoljno dokaza. Pozivi na kazneni progon grčkih paravojnih postrojbi, koje su kod kuće označene kao “dobrovoljci”, i dalje se nastavljaju. Čak i ako su te osobe bile članovi, na primjer, 10. diverzantskog odreda, Arkanovih Tigrova i Mladićevih postrojbi kada su napali Srebrenicu i izvršili genocid, grčko pravosuđe započelo je istrage tek kada ih je na to prisilio Haški sud. Tužiteljstvo je čak, kako se izvještava, arhiviralo slučaj. Istraživanjem sam otkrila da je grčkom tužiteljstvu trebalo nevjerojatno puno vremena da to ispita, a onda je to napravilo jako ograničeno, s obzirom na dokaze koji su već poznati javnosti.

Originally published at https://www.portalnovosti.com.

--

--

Katja Lihtenvalner

Journalist. Greece, Western Balkans #PoliticalExtremism #HateSpeech #FakeNews Head of Research at RusaalkaFilms Monitored #GDtrial I train #MuayThai