Κάτω τα χέρια από τη Σαναά

Photo: Katja Lihtenvalner

Στο πρόσωπο της 33χρονης Μαροκινής κρατούμενης στο Ελληνικό, Σαναά Ταλέμπ, αποτυπώνονται πολλές από τις δυσκολίες τού τι σημαίνει να είσαι μετανάστης χωρίς χαρτιά, εγκλωβισμένος σε κέντρο κράτησης.

Η Σαναά είναι κρατούμενη εδώ και 8 μήνες στο κρατητήριο του Ελληνικού, στο οποίο είναι έγκλειστες μόνο γυναίκες, 40 συνολικά (αν και ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός), οι περισσότερες από Ουκρανία, Γεωργία, Μαρόκο, και Αιθιοπία.

Κρατείται από τις 4 Απριλίου του 2015, ημέρα κατά την οποία συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία καθώς εργαζόταν -ως φτηνό και απροστάτευτο εργατικό δυναμικό- σε μαγαζί του κέντρου της Αθήνας χωρίς χαρτιά. Αυτό είναι και το μοναδικό της αδίκημα.

Στις 4 Οκτωβρίου 2015 εκδίδεται τρίμηνη παράταση της κράτησής της με απόφαση του διευθυντή τμήματος Αλλοδαπών Αττικής.

Λίγες μέρες αργότερα ξεκινά αποχή από το συσσίτιο. Τις διαμαρτυρίες της ακολούθησε προφορική διαβεβαίωση υπαλλήλων στο Ελληνικό ότι θα αφεθεί τελικά ελεύθερη, αφού έχει παρέλθει το εξάμηνο της κράτησης.

Αντ’ αυτού, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου οδηγήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία η απέλασή της.

«‘‘Εσύ θα πας στο Μαρόκο, τέλος’’, μου είπαν. Με κράτησαν 4 ώρες σε ένα χώρο στο υπόγειο του Τμήματος Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Αρνήθηκα και τους είπα ότι δεν θέλω να γυρίσω πίσω μετά από τόσα χρόνια. Εχω να πάω εκεί 17 χρόνια.

Η ζωή μου είναι εδώ, στην Ελλάδα, όπου εργάζομαι τα τελευταία 5 χρόνια. Νευρίασαν και τότε δύο αστυνομικοί, ενώ φορούσα χειροπέδες, άρχισαν να με χτυπούν με τα χέρια τους στον λαιμό και στα πόδια μου με ένα κλομπ» λέει στην «Εφ.Συν.» από το τηλέφωνο η Σανάα.

Τελευταία στιγμή

Οπως δηλώνει η ίδια, την έβαλαν σε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εκεί επιχείρησαν να την πείσουν να υπογράψει, παρά τη θέλησή της, την οικειοθελή αποχώρησή της από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν λόγω της αντίδρασής της, τελευταία στιγμή, να τη γυρίσουν πίσω στο κέντρο κράτησης στο Ελληνικό, όπου οι συγκρατούμενές της είδαν μια γυναίκα και αίματα και σκισμένα ρούχα.

«Οι μελανιές και οι εκδορές από την αστυνομική βία παρέμεναν ακόμη εμφανείς στο σώμα της, όταν τη συνάντησα πριν από λίγες μέρες σε ένα δικαστήριο των Αθηνών» έγραψε η Σλοβένα δημοσιογράφος Katja Lihtenvalner, σύμφωνα με την οποία ήταν ο πιλότος της πτήσης που απέτρεψε την απέλασή της λέγοντας:

«Τι θα πουν οι τουρίστες αν δουν μια γυναίκα με σκισμένα ρούχα γεμάτη αίματα να ταξιδεύει ανάμεσά τους;»

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επρόκειτο για προγραμματισμένη μεταφορά της στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο διοικητικής απέλασης.

«Αρχισε να βρίζει, να φωνάζει, προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητο και εκδήλωσε πρόθεση αυτοτραυματισμού» ισχυρίζονται οι αστυνομικοί.

Η Σαναά Ταλέμπ κατηγορήθηκε για απείθεια και φθορά ξένης περιουσίας, οδηγήθηκε στο δικαστήριο στις 17 Νοεμβρίου και η υπόθεσή της πήρε αναβολή για τον Δεκέμβριο.

Την ώρα που της μιλήσαμε στο τηλέφωνο η Σαναά είχε μεταφερθεί για λίγες ώρες στο Δαφνί. Η ίδια έχει ζητήσει φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και να νοσηλευτεί για ψυχικούς λόγους.

Μετά την απόπειρα απέλασής της, η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε ενώ πλέον αδυνατεί να κοιμηθεί τα βράδια χωρίς χάπια.

Μετά τη διάγνωση των γιατρών στο Δαφνί, ότι η παρατεταμένη κράτησή της έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία της, κατατέθηκε από την ίδια αίτημα αποφυλάκισης την προηγούμενη Παρασκευή.

«Οι άλλες κρατούμενες φοβούνται τους βίαιους φύλακες, οι οποίοι τις χτυπάνε ή δεν τις αφήνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα ελεύθερα» περιγράφει η Σαναά τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο του Ελληνικού, προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί να διαλέξω ανάμεσα στην απέλαση και τον θάνατο, διαλέγω τον θάνατο».

Αρκετές συλλογικότητες (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ομάδα Εμφυλου Μυτιλήνης, φεμινιστική ομάδα Μπεφλόνα, Αλληλέγγυοι κρατουμένων στα Νότια κ.ά.) έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της.

Κάτω τα χέρια από τη Σαναά | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr) 03.12.2015

--

--

Journalist. Greece, Western Balkans #PoliticalExtremism #HateSpeech #FakeNews Head of Research at RusaalkaFilms Monitored #GDtrial I train #MuayThai

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store